Atentie La Cuvantul "TREBUIE"

Cand depanam amintirile copilariei, fiecare din noi ne aducem aminte de parintii nostri, de profesori sau de alte persoane, care in anumite situatii au folosit cuvantul "trebuie". Amintesc cateva expresii care cuprindeau acest cuvant: "trebuie" sa mananci, "trebuie" sa te speli, "trebuie" sa te culci, "trebuie" sa mergi la scoala, "trebuie" sa inveti, "trebuie" sa fii prezent la biserica, "trebuie" sa faci cutare sau cutare lucru, ...

Cuvantul "trebuie" transmite o porunca, un ordin, ceva obligatoriu, ceva ce e de facut, e necesar sa fie indeplinit. Dar daca se pune in fata lui "trebuie" cuvantul "ar" ("ar trebui"), intelesul expresiei se schimba, si atunci avem de a face cu o sugestie, cu o indrumare, cu o indicatie a carei indeplinire ramane la latitudinea celui caruia i se adreseaza. In acest articol voi vorbi numai despre cuvantul "trebuie".

Urmarind paginile Sfintelor Scripturi vom observa ca acest cuvant, "trebuie", e scris in mai multe locuri, si a fost rostit de mai multe persoane, si chiar de Domnul Isus. De exemplu, patriarhul Iacov l-a folosit cand s-a adresat copiilor lui inainte de a doua calatorie a lor in Egipt ca sa aduca grau, spunand: "Fiindca trebuie, faceti asa" (Geneza 43:11). Moise a folosit acelasi cuvant cand i-a spus lui Faraon: "...turmele noastre ... trebuie sa mearga cu noi..." (Exod 10:26). Socrul lui Moise dupa ce ii daduse lui Moise cateva sfaturi, i-a spus printre altele "arata-le calea pe care trebuie s-o urmeze, si ce trebuie sa faca (Exod 18:20). Expresia folosita de Ioan Botezatorul la adresa Domnului Isus, cuprinde acest cuvant: "Trebuie ca El sa creasca iar eu sa ma micsorez " (Ioan 3:36).

Domnul Isus a folosit acest cuvant chiar din copilarie. La 12 ani El s-a adresat parintilor Lui pamantesti, spunand: "De ce m-ati cautat? Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in Casa Tatalui Meu?". Mai tarziu, vorbind despre Sine si despre ce va patimi El, Domnul Isus a folosit acest cuvant in expresia: "Fiul omului trebuie sa patimeasca ..." (Marcu 8:31). La botez, Domnul Isus i-a spus lui Ioan: "Asa se cade sa implinim tot ce trebuie implinit" (Matei 3:15). Vamesului Zacheu, Domnul Isus I-a zis: "Zachee ... astazi trebuie sa raman in casa ta" (Luca 19:5). Vestea buna pentru cei nemantuiti, Domnul Isus a formulat-o astfel: "Mai am si alte oi care nu sunt din staulul acesta ... si pe acelea trebuie sa le aduc".

Multi se intreaba si astazi ca si temnicerul din Filipi: "Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" (Faptele Apostolilor 16:30). Cateva recomandari la aceasta intrebare pe care le da Biblia, in care e folosit cuvantul "trebuie":
    - "Nu este sub cer nici un alt Nume .. in care trebuie sa fim mantuiti", decat Numele Domnului Isus Hristos (Fapte 4:10-12);
    - "Dumnezeu este Duh si cine se inchina Lui trebuie sa se inchine in duh si adevar" (Ioan 4:24).
    - "Trebuie sa va nasteti din nou" (Ioan 3:7).
    - " in Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri!" (Fap.14:22).
    - "Eu - zice Domnul -, te voi invata, si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi... (Psalm 32:8).
    - "Toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata a lui Hristos (2Cor. 5:10).

Sa recapitulam aceste cerinte primordiale pe care trebuie sa le indeplineasca orice om pentru a ajunge in locul de glorie cu Domnul Isus: trebuie sa fim mantuiti prin Isus Hristos; trebuie sa fim nascuti din nou; trebuie sa trecem prin multe necazuri.

Cuvantul "trebuie" exprima o porunca, si de aceea vreau sa arat ce spune porunca divina