"Pana Cand Vreti Sa Schiopatati De Amandoua Picioarele" ?

Citatul pe care l-am dat in titlu se afla la 1Imparati 18:21 si reprezinta cuvintele rostite de proorocul lui Dumnezeu, Ilie, catre poporul sau Israel, intr-un moment in care acest popor se indepartase foarte mult de Dumnezeu. Slujind si inchinandu-se unor dumnezei falsi facuti de ei insisi, Baal si Astarteea, poporul ajunsese sa le aduca drept jertfe chiar pe proprii lor copii. S-au gasit destui (sute) care sa fie prooroci ai lui Baal si ai Astarteii, pretinzand ca vorbesc din partea acestor dumnezei. Datorita faptului ca L-au parasit pe Dumnezeu, a venit peste ei pedeapsa - rostita de proorocul Ilie -, o seceta de 3 ani si jumatate, insotita desigur de saracie si foamete.

Cu toate ca se inchinau la dumnezei straini, falsi, Dumnezeul adevarat a continuat sa-i iubeasca si a vrut sa-i intoarca de pe drumul gresit pe care apucasera. Acest lucru e descris la 1Imparati 18:1-46, din care citez: "Au trecut multe zile, si cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Ilie, in al treilea an: "Du-te, si infatiseaza-te inaintea lui Ahab, ca sa dau ploaie pe fata pamantului. Si Ilie s-a dus sa se infatiseze inaintea lui Ahab. Era mare foamete in Samaria. ... Abia a zarit Ahab pe Ilie, si i-a zis: "Tu esti acela care nenorocesti pe Israel? Ilie a raspuns: "Nu eu nenorocesc pe Israel; ci tu, si casa tatalui tau, fiindca ati parasit poruncile Domnului si te-ai dus dupa Baali. Strange acum pe tot Israelul la mine, la muntele Carmel, pe cei patru sute cincizeci de prooroci ai lui Baal si pe cei patru sute de prooroci ai Astarteei, care mananca la masa Izabelei." Ahab a trimis soli la toti copiii lui Israel, si a strans pe prooroci la muntele Carmel. Atunci Ilie s-a apropiat de tot poporul, si a zis: "Pana cand vreti sa schiopatati de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, mergeti dupa El; iar daca este Baal, mergeti dupa Baal!" Poporul nu i-a raspuns nimic. ...

"Pana cand vreti sa schiopatati de

amandoua picioarele?" Ilie pune aceasta intrebare poporului dar nu stiu daca ei isi mai dadeau seama ca schiopateaza, pentru ca se obisnuisera cu acest fel de-a umbla. Ei umblau asa nu de cateva zile ci de cativa ani! Daca ai probleme la un picior si schiopatezi numai cateva zile, o saptamana, doua, intampini anumite greutati in a te adapta la mersul normal. Dar daca ai probleme la ambele picioare? Dificultatea adaptarii la mersul normal creste. Cand schiopatezi insa ani la rand, te obisnuiesti atat de mult cu felul acesta de a umbla incat schiopatatul ti se pare normal! Ba mai mult, ti se pare ca cei ce umbla normal, schiopateaza!

In starea aceasta era si poporul evreu in frunte cu imparatul Ahab. Atat de mult se obisnuisera ei cu idolii lor, Baal si Astarteea, incat li se parea normal sa traiasca asa. De ce le zice Ilie ca schiopateaza de amandoua picioarele? Tot el le da si raspunsul: "Daca Domnul este Dumnezeu, mergeti dupa El, iar daca este Baal, mergeti dupa Baal!" Deci ei schiopatau de ambele picioare pentru ca voiau si cu Dumnezeu si cu idolii. Acest lucru este cu neputinta: cele doua tabere nu numai ca nu se potrivesc, dar sunt antagoniste, fiecare este impotriva celeilalte!

"Ce intelegere poate fi intre Hristos si Belial? ... "Cum se impaca Templul lui Dumnezeu cu idolii?" intreaba apostolul Pavel. Raspunsul: nici o intelegere, nici o impacare! Asta pentru ca nu se poate sluji la doi domni: si lui Dumnezeu si lui Mamona (adica bogatiilor obtinute pe nedrept - vezi Luca 16:11).

Nu vi se pare ca situatia de acum a multora din poporul roman se aseamana cu situatia de atunci? Mie mi se pare ca asemanarea este izbitoare. Ma tem ca si acum ca si atunci sunt foarte putini cei care-si dau seama care-i adevarata cauza a greutatilor care vin peste ei.