in pacat). Multi oameni de-a lui Dumnezeu din vechime (inclusiv Moise), au proorocit venirea Lui pe pamant, lucrarea Lui de salvare (mantuire) a omului din pacat, mergand pana la detaliu in descriere. Proorocii lui Dumnezeu (inclusiv Moise), au spus poporului Israel sa asculte de El cand va veni.

    Venirea Lui pe Pamant a fost in chip umil, nascandu-Se ca un copilas din fecioara Maria, zamislit fiind de la Duhul Sfant. Venind asa El a putut fi priceput de fiinta umana, indiferent de rang sau pregatire intelectuala. A venit la poporul lui Dumnezeu - Israel - dar Biblia zice ca "a venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit" (Ioan 1:11)! Din nou acest popor s-a dovedit a fi indaratnic, nesupus vointei lui Dumnezeu! Conducatorii poporului, capii religiosi ai vremii, preotii cei mai de seama, invatatii norodului, L-au respins si prigonit inca de la nastere, producandu-i multe si grele suferinte si sfarsind prin a-L crucifica.

    Datorita faptului ca ai Sai nu L-au primit, textul citat continua astfel: "Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1:12). Desigur ca Dumnezeu in atotstiinta Sa a cunoscut viitorul, vazand dinainte ca Isus Hristos va fi respins de ai Sai, de Israel. De aceea, El a facut din aceasta respingere, o binecuvantare pentru intreaga omenire care nu I se inchina Lui, dar pe care Dumnezeu a continuat s-o iubeasca, dandu-i o mare sansa de salvare! Tot in evanghelia dupa Ioan, capitolul 3, versetul 16 este specificat in mod deosebit acest lucru: "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica". Aici sunt implicate 3 parti:
        - dragostea lui Dumnezeu care a dat;
        - lumea (oricine, luat individual) care piere spiritual si are nevoie de salvare;
        - Fiul lui Dumnezeu - Isus Hristos - care a fost dat sa moara, sa Se jertfeasca in locul oricarui care CREDE in jertfa Lui.

    In continuare citez textul care se gaseste in Faptele Apostolilor 2:36-39. E un citat din predica apostolului Petru, de la Rusalii, ziua coborarii Duhului Sfant pe Pamant, care a avut loc dupa invierea si inaltarea Domnului Isus la cer: "Sa stie bine dar toata casa lui Israel ca DUMNEZEU a facut DOMN si HRISTOS pe acest ISUS pe care L-ati rastignit voi. Dupa ce au auzit aceste cuvinte, ei au ramas strapunsi in inima si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: Fratilor CE SA FACEM? POCAITI-VA, le-a zis Petru, si fiecare din voi sa fie BOTEZAT in Numele lui ISUS HRISTOS spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul SFANTULUI DUH. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru". Aceste patru versete cuprind TOT ce e necesar pentru a intelege modul in care poate avea loc SALVAREA OMULUI, si TOT ce este de facut pentru refacerea legaturii dintre om si Dumnezeu. In aceasta predica, apostolul Petru spune ca la restabilirea relatiei dintre om si Dumnezeu contribuie ambele parti. In continuare sa vedem contributia fiecarei parti la lucrarea de salvare a omului de la moarte.

    DUMNEZEU Si-a facut partea Sa, prin Fiul Sau, Isus Hristos, pe care Biblia il prezinta ca fiind:
        1.- HRISTOSUL, TRIMISUL special al lui Dumnezeu pe Pamant, pentru salvarea omului de la moartea spirituala, de la iad: "Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi, si a trimis pe Fiul Sau ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre. ... Si noi am vazut si marturisim ca Tatal a trimis pe Fiul ca sa fie mantuitorul lumii." (1Ioan 4:10;14).
        2.- MIELUL DE JERTFA, cel RASTIGNIT, SACRIFICAT in locul omului pacatos. Plata pacatului este moartea, si daca in vechime, pentru pacat se aducea jertfa un animal (exemplu un miel), acum Dumnezeu a facut din Insusi Fiul Sau Cel fara pacat, Miel de Jertfa! "A doua zi, Ioan a vazut pe Isus venind la el si a zis: "Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii! ... caci stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau aur, ati fost rascumparati... ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana." (Ioan 1:29; 1Petru 1:18-19)
        3.- DOMNUL, STAPANUL Cerului si al Pamantului. Profetul Vechiului Testament scrie: "Si Domnul va fi imparat peste tot pamantul. In ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn, si Numele Lui va fi singurul Nume." (Zaharia 14:9) Implinirea profetiei a fost confirmata de Domnul Isus: "TOATA