Adu-ti aminte de mine, nu ma uita..." (Ieremia 15:15).

    Sa-l apeleze talharul pe Domnul cu aceeasi rugaciune precum Ana, Neemia, Iov, David sau Ieremia? Crescut in cultura religioasa iudaica poate a auzit, a citit, ori i s-a citit despre cum s-au rugat cei mentionati, dar in ce-l priveste, niciodata nu a spus o astfel de rugaciune. Acum se sfarsea pe cruce, mai avea putin, dar se decide sa il roage pe Domnul sa-l aminteasca si pe el alaturi de evlavioasa Ana, statornicul Neemia, marele imparat David, dreptul Iov, profetul plangerilor Ieremia. Oare nu a fost prea indraznet talharul sa ceara a fi amintit impreuna cu acestia? El, un talhar, alaturi de titanii Vechiului Testament.

    Nu cumva a cerut prea mult acest raufacator? Nu! Cand te pocaiesti de orice trecut, Domnul te declara mantuit si iti da cetatenia raiului ca sa fii alaturi de toti sfintii din toate vremurile. Numai Mantuitorul Isus ne poate "aminti" intre cei din rai.

    Tanarul Iosif, aflat in inchisoarea egipteana l-a rugat pe cel ce avea sa redevina paharnicul lui faraon: "...adu-ti aminte si de mine cand vei fi fericit, si arata, rogu-te, bunatate fata de mine..." (Genesa 40:14). Paharnicul l-a uitat pe Iosif, spune autorul Genesei: "Mai marele paharnicilor nu s-a mai gandit insa la Iosif. L-a uitat" (Genesa 40:23). O greseala pe care o marturiseste abia in timpul crizei legata de talmacirea viselor lui faraon. Domnul insa nu l-a uitat pe Iosif. Citim ca "Domnul a fost cu el..." si l-a ridicat de unde il aruncase pe nedrept Potifar. Oamenii ne promit amintirea, pomenirea, dar apoi uita. Bunul Dumnezeu isi aminteste mereu de noi si in fiecare dimineata isi innoieste bunatatea fata de noi, fiii oamenilor, spune Sfanta Scriptura.

    Pocainta schimba sentinta, spunea un predicator vorbind despre izbavirea ninivenilor. Tot astfel s-a intamplat si cu talharul. Pocainta sincera atestata de marturia lui pe cruce, i-a schimbat sentinta si destinul.

    Teologia talharului este de neimaginat: a stiut ca fara pocainta nu se poate ajunge in rai. A inteles ca Domnul Isus e singura Cale si unicul Mantuitor. A vazut in omul rastignit alaturi, pe Domnul gratiei si al vietii vesnice. Pe Rege si Imparatia lui care va sa vie.

    Pentru unii pare de necrezut cum talharul iudeu, osandit la moarte datorita faradelegilor savarsite, a parcurs drumul de la celula inchisorii la cerul Domnului. Totul e posibil pentru cel ce se pocaieste, cel ce crede, cel ce cauta si cel ce primeste pe Domnul Isus ca Mantuitor personal.

    Ce ironie! Talharul in rai, si Caiafa, marele preot, in iad; talharul alaturi de Ieremia si Iov, iar Caiafa alaturi de Acan, Core, Datan si Abiram. Talharul alaturi de Isus, iar carturarii si batranii alaturi de Lucifer. Talharul alaturi de Pavel, iar Caiafa alaturi de Hitler.

    Domnul Hristos a fost rastignit intre doi talhari si le-a oferit sanse egale amandurora de a-si mantui sufletele. Ce trist ca unul nu a stiut sa profite de ocazie, nu L-a distins pe Cel ce putea sa-l ierte si sa-l mantuiasca. Cei doi talhari reprezinta doua tabere: a celor ce cred si a celor ce nu cred. Din care faci parte? Prin intermediul Sfintelor Scripturi il descoperim pe Isus ca fiind bun si iertator, gata sa ofere raiul celor ce cred in El, in jertfa Lui si in promisiunea Lui. El nu este niciodata prea ocupat ca sa nu ne vada cand Il cautam.

    Talharul osandit la moarte nu era gata sa moara. Tu esti? A te indrepta spre moarte, ultimul act al acestei vieti pamantesti, fara a fi sigur ca ajungi in raiul Domnului, e cea mai mare tragedie. Iti trebuie curaj sa treci de partea lui Isus. Nu e usor sa renunti la prietenii care-l neglijeaza sau critica pe Isus. Nu e usor sa-ti asumi riscul criticismului norodului ce te priveste in agonie din pricina pacatului. Dar se merita sa treci de partea Domnului, Facatorul tau si Mantuitorul de veci, daca-L primesti precum talharul.

    Termenul "astazi" din raspunsul Mantuitorului adresat talharului este folosit pentru ultima data de catre Domnul Isus dupa cum arata textul Evangheliei dupa Luca. Pentru talharul muribund un alt "astazi" nu mai exista. Ce mare lucru ca el a realizat acest fapt si a vrut sa isi rezolve "astazi" socotelile cu viata pamanteasca pacatoasa, cu moartea, dar si cu viata vesnica si Imparatia Domnului.

    Cum se ajunge in rai? Avem modelul oferit de fostul talhar. Eu am ales acest model. Ce vei face tu? Iubite cititorule iti dau un ultim sfat. Nu amana! Astazi poti deveni cetatean al raiului. Grabeste!

Dr. Ioan Stir         
Pastor, Houston, Texas