Cum Se Ajunge In Rai ?

    Avem harul sa sarbatorim inca odata Pastele, sarbatoarea Patimilor si Invierii Domnului Isus. Cu aceasta ocazie ne aducem aminte de tragedia de la Ierusalim de acum doua mii de ani cand Fiul lui Dumnezeu a fost acuzat si osandit la moarte in locul nostru. Crucificarea Lui a avut loc intre doi talhari. Convertirea unuia dintre cei doi face obiectul acestui articol si ne ofera raspunsul la intrebarea folosita ca titlu: Cum se ajunge in Rai?

    Talharul rastignit alaturi de Domnul Isus trebuia sa ajunga in chinurile iadului in urma executiei din pricina nelegiuirilor savarsite. Probabil i se pregatea primirea intre ceilalti talhari si ingeri cazuti. Dar nu a mai ajuns unde ar fi meritat. Ce s-a intamplat, posibil sa se fi intrebat cei din iad. A fost de al nostru, a facut numai rele. Locul lui este aici, alaturi de noi. Si totusi nu a mai ajuns unde era asteptat, ci a ajuns unde nu a meritat, in raiul Domnului.

    In dimineata zilei in care trebuia sa fie executat, talharul s-a trezit in celula inchisorii unde fusese tinut in vederea condamnarii. Dupa amiaza, spre seara il gasim in rai. Ce s-a intamplat? Cum a fost posibil asa ceva?

    Schimbarea locului de veci al talharului trebuie cautata in schimbarea lui pe cruce. In timpul vietii nu a fost dispus sa-si rezolve problema destinului vesnic. A fost prea ocupat cu talhariile. In ziua rastignirii insa, pe cruce, inainte de a-si da duhul trece printr-o schimbare radicala, printr-un proces metanoic autentic si e declarat achitat. Mai mult, e declarat de catre Domnul Isus cetatean al raiului.

    Cei pe care i-a atacat, jefuit sau molestat, poate savurau revansa fara compatimire. Autoritatile iudaice si romane l-au condamnat necrutator la moarte. Soldatii l-au crucificat cu toata cruzimea. Membrii familiei, rudele si fostii prieteni poate il plangeau. Era de plans. Isus insa a fost de alta parere.

    Ajuns atarnat intre pamant si cer, in durerile stingerii, talharul se

vede singur, simte iadul aproape. Raiul insa, era si mai aproape. Urma sa aleaga spre care va merge. Talharul a facut alegerea vietii lui, s-a intors spre Isus. A vazut in rastignitul de alaturi ce nu vedeau cei prezenti pe dealul Capatana, pe Domnul care are imparatia si o da tuturor celor ce o cer.

    Ca talharul sa intre in gratia lui Isus, trebuia sa iasa din dizgra?ia Lui. A inceput calatoria spre rai cu lepadarea de trecut. Isi recunoaste viata pacatoasa si accepta sa plateasca pedeapsa cuvenita: "pentru noi este drept, caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre" spune el talharului care il batjocorea pe Isus. Apoi, se adreseaza Mantuitorului: "Doamne, adu-Ti aminte de mine, cand vei veni in Imparatia Ta!" O rugaciune scurta dupa o introspectie obiectiva. Raspunsul Domnului Isus a fost pe masura: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai."

    Asa se face ca talharul care incepuse ziua respectiva in celula inchisorii pregatindu-se pentru rastignire si damnatie vesnica in iad, ajunge in dupa masa aceleiasi zile in rai. Imposibil, ar spune unii. Prea simplu, ar obiecta altii. Si totusi drumul urmat de talhar este modelul tuturor celor doritori sa ajunga in rai.

    Exista cativa pasi care sunt indispensabili procesului mantuirii, dupa cum se poate observa din cazul fostului talhar.

    Mai intai, omul trebuie sa se recunoasca pe sine si conditia pacatoasa in care se afla. Ce frumos exemplu ne ofera osanditul rastignit impreuna cu Isus. Talharul a facut ce nu facuse poate in fata magistratilor si a martorilor. A recunoscut ca a fost vinovat si suferea pe drept. In agonia ultimelor momente ale vietii pamantesti traite pe cruce, talharul isi vine in fire si se intereseaza de soarta lui vesnica. Se pocaieste inaintea Domnului si cere sa fie amintit in imparatia Domnului.