Intrebarile Noastre Si ...
Biblia

Poate un crestin sa-si purifice sufletul tinand un post impus? Nu, Biblia nu spune asta!

    Apropierea sarbatorii Invierii Domnului Isus Hristos, sub denumirea ei uzuala de Pasti, a facut ca unele ramuri crestine sa-si alerteze enoriasii prin mai multe mijloace de informare ca incepe "Postul Pastelui". Multe din aceste anunturi explica obligativitatea de-a posti, prin nevoia enoriasului de-a avea o vreme in care retinandu-se de-a manca anumite bucate, sa-si asigure un cadru potrivit de reconciliere cu Dumnezeu, de purificare sufleteasca si inaintare duhovniceasca. Aceste justificari sunt arhicunoscute si cu toate acestea multi nu le agreeaza, pentru ca exista prea multe semne de intrebare cu privire la baza biblica a felului in care se tine acest post, a scopului urmarit, a momentului si duratei lui, toate prestabilite amanuntit de mai marii bisericilor respective. Intrebarile care se nasc din postul impus de capii unor biserici sunt multe, dar redau numai cateva din ele: "Cum este infatisat postul in Biblie? De ce, cand si cum trebuie sa se tina post? Care ar trebui sa fie tinuta si atitudinea celui ce posteste? Ce rol are perioada unui post; dar asprimea lui? Este postul o problema personala, ori de grup; e obligatoriu ori e voluntar? Postul biblic poate fi tinut in mai multe feluri? Care este folosul pe care il obtine cel care tine postul conform Bibliei? Dar cel care tine postul impus? Este o datorie crestineasca sa tii post?" s.a.m.d.

    Raspunsurile de care au nevoie cei ce-si pun astfel de intrebari, se gasesc in Biblie, in Cartea Cuvantului lui Dumnezeu. Iata de pilda ce gasim scris in Biblie despre post: "Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand postesti, unge-ti capul, si spala-ti fata, ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati." (Matei 6:16-18) Cuvintele acestea au fost spuse de vocea cea mai autorizata care s-a auzit pe pamantul nostru: vocea Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Aceste cuvinte ale Domnului, redau concentrat, un adevar care nu ar trebui sa fie ignorat de nici un om si de nici o autoritate bisericeasca: postul biblic creeaza si implica o relatie personala, intima, a omului cu Dumnezeu, nu trebuie sprijinit propagandistic, si exclude actoria. Adevarul acesta este sprijinit si de alte versete din Cartea Sfanta, asa cum se va vedea in continuare.

    1.- Postul inseamna, conform Bibliei, renuntarea de buna voie pentru o anumita perioada, de-a te hrani si de-a bea. Postul este dovada ca omul isi alatura vointa lui rugaciunii facute catre Dumnezeu, dorind ca ea sa fie supusa voii lui Dumnezeu . Cand este vorba despre post, fie ca precizeaza, fie ca lasa numai sa se inteleaga, Biblia spune ca acesta implica renuntarea de buna voie la a manca si a bea: "Du-te, strange pe toti Iudeii care se afla in Susa, si postiti pentru mine, fara sa mancati nici sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicele mele; apoi voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa pier, voi pieri." (Estera 4:16); "M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului, ca mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc si fara sa beau apa, din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsiserati, facand ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L maniati." (Deuteronom 9:18); "Mi-au slabit genunchii de post, si mi s-a sleit trupul de slabiciune" (Psalm 109:24). Si in cazul imparatesei Estera, si in cel a lui Moise, proorocul si conducatorul Israelitilor, sau in situatia imparatului David, postul a inclus renuntarea constienta, completa si de buna voie la mancare si la apa. Scriptura ne spune ca nu a facut exceptie nici Dumnezeul intrupat, Isus Hristos! (Matei 4:1-2). Fiecare a postit in acest fel pentru ca asa este postul corect, adica postul de care tine seama Dumnezeu. Aceste precizari biblice despre post ne arata limpede ca postul partial, adica cel care se reduce numai la eliminarea unor alimente, "usurat" prin reducerea asprimii sale, nu are nici o valoare in fata lui Dumnezeu. Concluzia aceasta este intarita si de faptul ca in reglementarile si interdictiile privitoare la mancare din legea lui Moise, nu este alaturat sau specificat postul (Levetic 11:1-4; 19:23; 23:14). Observam apoi ca postul fiecaruia a avut un caracter personal si voluntar (chiar cerinta de alaturare la postul Esterei s-a bazat pe vointa individuala, libera si nu pe impunere; actiunea Esterei tintea salvarea fiecaruia, adica a celor ce trebuiau sa posteasca, ca rugaciunea lor sa fie ascultata de Dumnezeu (Estera 9:30-31). Vedem si aceea ca durata postului difera de la un caz la altul si uneori nu este specificata. Nu avem o legiferare biblica a duratei postului, astfel ca timpul cat un om nu vrea sa se hraneasca ii apartine in exclusivitate. E cert ca ceea ce apreciaza Dumnezeu este sinceritatea si recunoasterea omului ca nu poate face nimic fara interventia divina. Fata de ce scrie in Biblie, nu poate fi o alta concluzie corecta decat aceea ca postul

continuare pe pagina 18