Intrebarile Noastre Si ...
Biblia

 

continuare de pe pagina 2

impus, adica cel reglementat de o anumita autoritate sa se tina obligatoriu intr-o anumita perioada si intr-un fel diferit de cel aratat in Biblie, nu poate fi un post inspre care Dumnezeu sa priveasca cu placere (Isaia 58:5), si deci este inutil. Poate fi chiar pagubitor, caci amageste pe cel ce-l tine, daca el traind in continuare in pacat considera ca tinand post se purifica, omitand adevarata cale a iertarii, pocainta (Isaia 58:4; Iona 3:10). Textele biblice din care fac parte cele trei citate, dar si altele pe care nu le-am mentionat, prezinta postul ca pe un element insotitor a rugaciunii in cazul pocaintei, a cererii pentru rezolvarea unei situatii coplesitoare din viata, si a laudei, onoarei, glorificarii, in caz de recunostinta Domnului (Neemia 1:4; Psalm 69:10; Ezra 8:21;23; Estera 4:3; Iona 3:5; Judec. 20:26; Ioel 2:12; 15-16; Luca 2:27). Postul, alaturi de celelalte manifestari, sprijineste cererea, care este actiunea principala, pentru ca Dumnezeu sa o primeasca, sa o asculte, sa intervina, sa o rezolve favorabil, si sa o binecuvanteze. Dupa cum se vede, postul prin renuntarea pentru o perioada de timp la ceva vital pentru mentinerea si intretinerea vietii, arata o vointa care insoteste cererea facuta catre Dumnezeu, este o acceptare constienta ca vointa proprie sa fie supusa vointei lui Dumnezeu. Desi postul intotdeauna se manifesta in chip natural, fizic, el poate sprijini nu doar o actiune care tinteste nevoi de ordin fizic, ci mai mult, nevoi de ordin spiritual. In toate cazurile insa, Biblia vorbeste despre post, nu despre posturi. Biblia nu face clasificari; nu avem post negru si post alb, post amar si post dulce; nu putem tine post cu mancare, caci biblic, postul exclude mancarea. Este clar ca postul este valabil numai daca se tine asa cum rezulta el din Biblie, asa cum il vrea si-l primeste Dumnezeu. Nu gasim scris in Cartea inspirata de Dumnezeu, Biblia, ca El priveste cu placere spre un post pe care El nu l-a prefigurat. Un astfel de post e doar un post-surogat caruia ii lipseste esenta spre care priveste Dumnezeu. Ca atare, nu este apreciat si nu este primit de Dumnezeu, iar rezultatul este in aceeasi masura.

    Pentru cei care se lasa calauziti de Sfanta Scriptura in toate lucrurile, aceste aspecte legate de post sunt clare. Dar sunt si din aceia care nu iau seama, sau nu iau in serios tot ce spune Cartea Domnului despre post, iar unii sunt plini de ravna sa respecte posturile prestabilite si impuse de oameni, fara insa sa verifice daca ceea ce fac este potrivit Cartii Sfinte. Si unii si altii gresesc. De ce? Pentru ca Biblia arata cum un post a fost urzit si pretins de oameni cu pozitii inalte pentru a masca o mare marsavie (acapararea viei lui Nabot de catre regele Ahab;1Regi 21:1-16), si cum postul era tinut de farisei doar ca sa le mascheze viata de pacat (Luca 18:12; 20:44). Ai cazut cumva in una din aceste greseli? Exista remediu: pocainta! Si poate fi insotita cu post de smerire! Fa-o, si asa te vei alatura pocaintei si izbandei proorocului: "Si mi-am intors fata spre Domnul Dumnezeu, ca sa-L caut cu rugaciune si cereri, postind" (Daniel 9:4;17-23)

    2.- Postul crestinului este o manifestare concreta a calitatii de urmas a lui Isus Hristos. Postul il ajuta pe crestin sa-si mentina o stare de ascultare si de dedicare necesara slujbei sale de marturisire a Domnului sau in lume. Asa dupa cum am vazut in randurile anterioare, postul singur nu purifica spiritual si nu produce reconcilierea cu Dumnezeu. El ajuta la implinirea acestei nazuinte daca insoteste pocainta. Pentru crestini insa, postul nu este doar un mijloc prin care arata ca se pocaiesc, ci este mult mai mult. Pentru lamurirea acestei afirmatii, incep cu un text biblic familiar: "De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa. Si in clipa aceea cerurile s-au deschis, si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se in chip de porumbel si venind peste El. Si din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: "Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea." Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustie, ca sa fie ispitit de diavolul. Acolo a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti; la urma a flamanzit." (Matei 3:16-17; 4:1-2) Dupa cum vedem, Dumnezeul intrupat in Fiul, desi era fara pacat, a postit. Si a postit dupa ce s-a botezat si dupa ce Duhul Sfant s-a coborat peste El. Postul acesta nu e un post de pocainta, ci un post care arata supunere totala fata de Tatal si care confirma legatura directa si stransa cu El (Ioan 10:30). Postul acesta arata ca Fiul accepta voia Tatalui in smerire totala. Si dupa cum reiese din continuarea textului din care am citat, postul este un exercitiu spiritual specific care ajuta la distingerea duhurilor rele si la lupta dusa impotriva ispitelor provocatoare ale acestora. Rolul postului in lupta impotriva duhurilor rele este prezentat si intr-un alt episod din viata Domnului. Inainte de-ai trimite pe apostoli in lucrarea lor, Isus Hristos le-a dat "putere sa vindece boalele si sa scoata dracii." (Marcu 3:15) Si cu toate acestea, cand ei au incercat sa scoata dracul dintr-un om, nu au putut. Nereusita lor i-a marcat puternic si de aceea l-au intrebat pe Domnul despre neputinta lor. Raspunsul Domnului este deosebit de relevant: "Acest soi de draci" le-a zis El "nu poate iesi decat prin rugaciune si post." (Marcu 9:28-29) Este evident ca viata Domnului Isus a fost caracterizata de multa rugaciune cu post. Urmarind viata apostolilor, vedem ca ei au calcat