"Iata Omul"! - "Iata Imparatul Vostru"!
(Ioan, cap. 18 si 19)

    Cel mai mare Acuzat al omenirii: "Isus din Nazaret, Imparatul Iudeilor" a fost judecat de cel mai fara caracter, fricos si las judecator, Pilat din Pont, procuratorul roman al Iudeii din vremea aceea.

    Dumnezeu-Cuvintul care S-a facut trup si a venit la creatura Sa cazuta, ca s-o rascumpere din pacat si pierzare, a fost dat in judecata, condamnat la moarte si executat prin rastignire, ca Unul "pus in numarul celor faradelege." (Isaia 53:12) Procesul Sau a inceput in fata capeteniilor religioase ale poporului Sau iubit si s-a incheiat in fata autoritatii puterii stapanitoare romane. A fost un proces al celei mai cumplite nedreptati, al urii si al rautatii omenesti, dar cel mai stralucitor si glorios act al iubirii mantuitoare, vazut din perspectiva dumnezeiasca.

    Ajuns intr-o dilema constrangatoare intre Legea Dreptului Roman si pretentiile acuzatorilor religiosi iudei, Pilat a prelungit procesul Fiului lui Dumnezeu pana la extrema la care l-a dus lasitatea si incompetenta lui. Ce era el, decat un instrument al puterilor intunericului?! De trei ori a iesit si de trei ori a intrat iarasi in odaia de judecata, ca sa negocieze cu poporul instigat de elita preotimii si a batranilor bigoti iudei, fara sa poata rezolva cazul in mod legal. Strigatele de ucigasi ale multimii aprinse de ura au biruit, pentru ca tot iadul s-a convulsionat impotriva celui Neprihanit, in timp ce Dumnezeu-Tatal isi implinea planul de mantuire al iubirii Sale, mai presus de nebunia omeneasca si furia infernului.

    Dar, acest neputincios si las Pilat a lasat in istorie doua expresii memorabile, magnifice: "IATA OMUL"! si "IATA IMPARATUL VOSTRU"!, care nu se vor uita niciodata.

    "IATA OMUL"! N-a stiut Pilat ce spune, atunci cand

L-a adus pe Domnul Isus in fata poporului, dupa ce fata Lui sfanta a fost desfigurata de pumni, de palme, scuipata si brazdata de sange de cununa de spini, iar trupul istovit de biciul roman cu sfaramaturi metalice si de oase la capete. Cu adevarat El era OMUL desavarsit, singurul fara pacat, al doilea Adam incoruptibil, Neprihanitul Fiu al lui Dumnezeu, Sfantul care a murit, dar n-a vazut putrezirea.

    Psalmistii-profeti din vechime L-au vazut Cel mai frumos dintre oameni, harul curgea pe buzele Sale, Biruitorul viteaz, care in marele antagonism din univers creat de Satana a aparat adevarul, blandetea si neprihanirea, L-a onorat pe Tatal si Scaunul Sau de domnie si a ridicat pacatul lumii. (Psalmul 45)

    L-au vazut Dumnezeu uns de Dumnezeu cu untdelemn de bucurie mai presus decat pe tovarasii Sai de slujba, cari au continuat lupta de lovire si aparare a adevarului pe urmele Sale: apostolii, martirii si to?i credinciosii care au tinut sus Cuvantul Vietii cu orice pret! Caci, El este Capul, a Lui este intaietatea in toate lucrurile, El este Capetenia glorioasa a desavarsirii credintei sfintilor si Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea Dumnezeirii sa locuiasca trupeste in El.

    El a iubit neprihanirea, a urat nelegiuirea si Si-a dat viata ca sa creeze o lume noua pe temelia iubirii, adevarului si dreptatii. Opusul Lui este omul faradelegii, omul pacatului, uraciunea pustiirii, in care a fost gasita ascunsa nelegiuirea (Ezechiel 28:15) si care a adus haosul, anarhia, moartea, dar a fost biruit pe Golgota si va fi condamnat pentru totdeauna.

    Profet al adevarului si Mare Preot dupa randuiala lui Melhisedec, fiinta Lui curata si sfanta a raspandit mireasma de aloe, casie si