Domnul Isus a platit pretul pentru eliberarea noastra din pacat si de consecintele lui (Matei 20:28; 1 Timotei 2:6). De fapt, Scriptura este clara cand spune ca mantuirea este posibila "prin sangele Lui", sau prin moartea Lui (Coloseni 1:14). "Stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cum ar fi argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire, pe care-l mosteniserati de la parintii vostri, ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana." (1Petru 1:18-19) Sangele lui Isus Hristos are puterea de-a rascumpara si curati de orice pacat, pentru ca:
    - Isus Hristos a fost fara pacat in cuvant, in gandire si in fapta (1Ioan 3:5);
    - Isus Hristos a fost, este si va fi vesnic Domnul domnilor (Efeseni 1:2; Apocalipsa 19:16);
    - El are puterea suprema: "Prin El au fost create toate lucrurile" (Coloseni 1:16-17);
    - El a implinit odata si pentru totdeauna practicile simbolice ale Vechiului Testament care au invatat ca mantuirea va veni printr-o moartea inlocuitoare, printr-un sacrificiu perfect, fara pacat (Isaia 53:7-8; 10:11).
    - Dumnezeu Tatal are autoritatea de a stabili standardul pentru iertarea pacatelor, caci El a hotarat ca plata pacatului, oricarui pacat, este moartea (Romani 3:23).

    Persoana care a facut posibila rascumpararea este Isus Hristos, Mantuitorul: "In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau" (Efeseni 1:7); "Sa stiti dar, fratilor, ca in El vi se vesteste iertarea pacatelor; si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de cari n-ati putut fi iertati prin Legea lui Moise." (Faptele Apost. 13:38-39)

    Apostolul Pavel ne spune care este scopul rascumpararii omului: "El S-a dat pe Sine insus pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege, si sa-si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de rivna pentru fapte bune." (Tit 2:14) Din acest verset reiese ca in urma rascumpararii se formeaza un popor de la care Dumnezeu asteapta sa traiasca in neprihanirea pregatita de El si sa fie plin de ravna pentru orice lucrare buna.

    Beneficiile rascumpararii includ, pe langa cele aratate mai sus, si adoptarea in familia lui Dumnezeu (Galateni 4:5), pacea cu Dumnezeu (Coloseni 1:18-20), si dedicarea pentru Dumnezeu (Romani 12:1).

    Cand Domnul Isus a murit pe cruce varsandu-si sangele Lui, pretul pentru rascumpararea sufletului nostru a fost platit in intregime si pentru totdeauna. In momentul in care Domnul Isus a spus pe cruce "s-a sfarsit" si duhul Sau I-a parasit trupul, Satana a pierdut puterea si autoritatea asupra mortii, a iadului si mormantului, pentru totdeauna. Desi moartea inca domneste si mormantul este in asteptare pentru fiecare dintre noi, puterea si autoritatea lor asupra omului mantuit a fost biruita de puterea sangelui lui Hristos. Iadul va arde pentru vesnicii, dar cei rascumparati nu vor ajunge in el.

    Pretul a fost platit, dar este la alegerea fiecaruia de a accepta aceasta plata. Aceasta nu se aplica in mod automat, pentru ca Dumnezeu vrea ca fiecare sa aleaga daca vrea sa ramana sau nu in robia pacatului. Fiecare om are posibilitate sa faca aceasta alegere, prin credinta. Fiecaruia dintre noi cuvintele apostolului se adreseaza in aceeasi masura: "cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vecinic, S-a adus pe Sine insus jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu! Si tocmai de aceea este El mijlocitorul unui legamant nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru rascumpararea din abaterile faptuite supt legamantul dintai, cei ce au fost chemati, sa capete vecinica mostenire, care le-a fost fagaduita." (Evrei 9:14-15)

    Chemarea Celui care a adus rascumpararea si prin care o poate primi orice om, este valabila si astazi: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna." (Matei 11:28)

    Rascumpararea este deja facuta, si pe cel care inca nu a dobandit-o il indemn s-o primeasca, venind la Isus Hristos si alegandu-L Domn si Stapan. Facand aceasta, vei alege de asemenea, destinul tau etern. Domnul sa te ajute la aceasta.

Ioan Sinitean 
Chicago, USA